Mediblog

Schouderontwrichting schouder

Als de humeruskop uit de kom is, spreekt men van een ontwrichting of dislocatie van de schouder. De meeste schouderontwrichtingen treden op na een harde klop, zoals tijdens een ongeval of bij een hard contact in een sportwedstrijd.

schouderontwrichting

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is erge pijn in de schouder. De ontwrichte schouder verliest ook het grootste deel van zijn bewegingsmogelijkheid. De kop van de opperarm is meestal verplaatst naar beneden en naar voren, hetgeen duidelijk zichtbaar is.

Een ontwrichte schouder moet snel terug op de juiste plaats worden gezet. Hoe langer men wacht, hoe groter de kans dat er blijvende schade aan de pezen, spieren en zenuwen optreedt.

Diagnose

De diagnose is makkelijk te stellen bij een lichamelijk onderzoek. Een radiografie wordt genomen om eventuele bijkomende letsels, zoals fracturen, aan te tonen.

Behandeling

De bovenarm wordt best ondersteund door een draagdoek tijdens het vervoer naar het ziekenhuis.

Pijnstillers zullen meestal toegediend worden alvorens de schouder terug in de kom wordt gezet. Ook ontspannende medicijnen kunnen nuttig zijn om de spierspanning weg te nemen.

Na het terugzetten van de schouder in de kom zal het gewricht enkele weken geïmmobiliseerd worden en de bovenarm tegen het lichaam vastgemaakt worden om de uitgerokken structuren (ligamenten, pezen en spieren) de kans te geven te herstellen.

Pijnstillende medicatie zal nuttig zijn tijdens het herstel.

Prognose

Ongeveer 9 op 10 mensen die een schouderontwrichting meemaken voor de leeftijd van 20 jaar ontwrichten de schouder later in het leven opnieuw.

Indien de eerste ontwrichting optreedt ouder dan 40 jaar heeft nog maar 14% van alle mensen een tweede ontwrichting.

Bij terugkerende ontwrichtingen kan chirurgie aangewezen zijn om kapotte ligamenten te herstellen.

Wellicht ook interessant....