Mediblog

Rugpijn in het algemeen

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten bij jongeren en ouderen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het kennis- en onderzoeksinstituut in Nederland geeft aan dat bijna 2 miljoen mannen en vrouwen hebben last van rugklachten.

Volgens de Global Burden of Disease Study, een internationaal onderzoeksprogramma opgericht in 1990, zijn er 1,7 miljard mensen die kampen met rugproblemen. Rugklachten komen vaak voor bij te lang zittend werk of bij fysiek zwaar werk in bijvoorbeeld de bouwsector. Veel mensen met chronische rugklachten zijn dan niet meer in staat om bepaalde beroepen uit te oefenen.

Spit

Spit is een van de meest voorkomende soorten rugpijnen. Andere benamingen van spit zijn lende pijn of lumbago. Deze pijn spreidt zich uit naar de billen en kan zelfs naar de hamstrings verspreiden. De veelvoorkomende symptomen van spit zijn (1) bijvoorbeeld acute rugpijn, doordat de lendenwervels op slot raken (2) uitstralende pijn in de hamstrings en dijbenen. De rug voelt dan stijf aan. Het is daarom verstandig om in bed te blijven en direct een arts te raadplegen. Het wordt absoluut afgeraden om te lang zittend werk te doen. Zelfs het optillen van een baby of het aanschuiven van een stoel kan fataal zijn.

Rugpijn bij zwangerschap

Het is een gegeven dat zwangere vrouwen vaak last hebben van een onderrug. Naarmate de zwangerschap bevordert des te erger de rugklachten. Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen last van een bolle rug en staan de tussenwervelschijven onder een hoge druk. Meestal verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar het is wel verstandig om de lage rugspieren door bijvoorbeeld oefeningen te versterken. Lees hier meer over een TENS apparaat tijdens de zwangerschap

Hier enkele tips:

  • Schaf een ergonomische stoel aan. Ergonomische stoelen van bijvoorbeeld het merk RH zijn geschikt voor lang zittend werk. Deze stoelen zijn zodanig geconstrueerd om de doorbloeding van de rug te bevorderen. Het is geen geringe investering voor werkgevers om deze stoelen aan te schaffen, maar de kans dat het kantoorpersoneel last krijgt van rugklachten wordt aanzienlijk gereduceerd.
  • Voorkom te lage stoelen en maak gebruik van een bureaustoel met leuningen zodat je erop kunt leunen bij het opstaan.
  • Strek na ongeveer 18 minuten je benen. Ga nooit uren achtereen werken.
  • Schaf een rugkussen aan. Een rugkussen voorkomt dat de tussenwervelschijven worden overbelast.
  • Wekelijks een ontspanningsmassage ondergaan om de doorbloeding van de rugspieren te bevorderen.
  • Reist u ver voor uw werk? Maak tijdens stilstand een holle rug.
  • Til altijd vanuit je knieën.

  En verder….

  • Ga minimaal 2 keer per week naar een sportschool en doe buikspieroefeningen en rugspieroefeningen onder begeleiding.
  • Een van de tips om rugpijn te voorkomen is om je rughouding regelmatig te veranderen.
  • De meeste professionals geven aan dat zwemmen een van de beste oefeningen is om de rugspieren te ontlasten, maar dat is niet altijd waar. Indien er op de buik wordt gezwommen, worden de nekspieren en rugspieren overbelast. Het wordt aangeraden om op de rug te zwemmen.
  • Gaat u binnenkort op vakantie? Neem de tijd om alles rustig in te pakken. Tijdens het inpakken van spullen wordt er veel van de rug vereist. Door een verkeerde beweging te maken, kunnen er plotseling pijnklachten ontstaan. Het is echt vervelend om net voor de vakantie last te hebben van je rug.

  Tenslotte….

  • Kunt u van de pijn niet slapen en is deze ondragelijk? Neem een pijnstiller in.
  • Neemt u een te zware tas mee naar uw werk? Maak dan gebruik van een trolly.
  • Voorkom dat kinderen met een te zware rugtas naar school gaan.
  • Informeer of rugbehandelingen door uw ziektekostenverzekeraar wordt vergoed. Indien deze niet zijn opgenomen in uw pakket, kunnen de kosten per handeling flink oplopen.
 • Een ander advies is om een MRI-scan aan te vragen om meer inzichten in de klachten te krijgen. Het is goed mogelijk dat er sprake is van verschuivingen van tussenwervelschijven of een aftakeling van de tussenwervelschijven heeft plaatsgevonden.

Veel mensen krijgen na een herstelperiode weer last van rugklachten, omdat zij te hard van stapel lopen. Deze mensen zijn dan weer terug’ bij af. Dit geldt vooral voor mensen in de bouwsector, waar de rugspieren weliswaar dagelijks worden belast. Sommige rugklachten kunnen langer dan 12 maanden duren (Vroomen et al., 2000; Peul et al., 2007).

Er zijn talloze website met tips en adviezen hoe je bepaalde oefeningen kan uitvoeren voor revalidatie. Het risico is dat als je de oefeningen niet op de juiste manier uitvoert, de klachten verergeren of zelfs extra klachten bijkomen. Vrienden en kennissen kunnen jou ook tips geven, maar ondanks hun goede intenties, kan een bepaalde oefening nadelig effect hebben op de pijnlijke spieren.

Het is daarom verstandig om persoonlijke hulp te vragen aan een erkend specialist zoals een fysiotherapeut. Na een goed onderbouwde diagnose, kan er een behandelingsplan worden samengesteld. Nadat de klachten na een aantal behandelingen zijn verdwenen, vraag de arts om oefeningen om de rugspieren te versterken, zodat de kans op terugkomende rugklachten worden voorkomen. Het is beter om te voorkomen dan genezen.Wellicht ook interessant....