Berichten

Contactlenzen online kopen

Een avondje uit dansen of uit je dak gaan bij een concert? Of in de zomer zorgeloos surfen of voetballen? Dat gaat niet altijd allemaal zo gemakkelijk met een bril op. Contactlenzen zijn daarom een ideale oplossing voor mensen die niet zo goed van dichtbij of veraf kunnen zien. Contactlenzen hebben veel voordelen, je kun er niet alleen beter en scherper mee zien, de lenzen zijn minder zichtbaar dan een bril en het draaggemak is ook veel groter. Bovendien beslaan lenzen niet bij nat weer en het blikveld is groter dan als je een bril op je neus draagt, omdat ze dichter op je ogen zitten.

Eerst naar de opticien

Normaal gesproken moet je eerst naar de opticien gaan om lenzen te bestellen, maar als je eenmaal weet wat je sterkte is dan kun je heel goed ook online je lenzen bestellen. Dit is veel voordeliger en veel sneller. Je hoeft er immers de deur niet meer voor uit! . En dit tegen de meest gunstige en voordelige prijzen.

Let wel, laat minimaal een tot twee keer per jaar je ogen goed controleren door een vakbekwaam contactlensspecialist, optometrist of opticien bij jou in de buurt, omdat de gezondheid van je ogen erg belangrijk is en een goed zicht is natuurlijk belangrijk. Na de controle kun je jouw zachte lenzen en lenzenvloeistof in een mum van tijd bestellen via een webshop. Online bestellen is een verantwoorde manier om snel je lenzen in je brievenbus te ontvangen. Wil je graag wat meer informatie hebben over de lenzen? Lees meer over de verschillende soorten lenzen die verkrijgbaar zijn.

Multifocale contactlenzen 

Tegenwoordig zijn er ook multifocale lenzen op de markt verkrijgbaar en dat biedt letterlijk veel perspectief! Mocht je het je afvragen wat multifocale contactlenzen nu precies zij en hoe ze werken, dan volgt hier het antwoord. Multifocale contactlenzen zijn contactlenzen die geschikt zijn voor mensen die naast hun vertesterkte ook een aparte leessterkte nodig hebben. Deze lenzen zijn zo gemaakt dat die beide sterktes in een lens zijn gecombineerd, zodat je zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien. Kortom: of je nu zowel bijziend als verziend bent (of door ouderdom minder goed kan zien), met deze lenzen corrigeer je je ogen op een makkelijke manier, namelijk twee-in-een.

Vaak is het zo dat het bovenste en grootste gedeelte van de lens geschikt is om in de verte te kunnen kijken, terwijl het onderste gedeelte zo is gemaakt om dichtbij te kijken. Een krant of een boek lezen doe je dus met dit gedeelte van de lens. Als je naar beneden kijkt, dan schuift automatisch dit deel van de lens voor de pupil. Op deze manier zorgen de lenzen dus voor beiden zichtmogelijkheden.

Deze lenzen zijn dus uiterst gemakkelijk voor mensen die niet telkens willen wisselen tussen bijvoorbeeld lenzen en een leesbril. Voor sommige mensen is het wel even wennen voordat je hersenen het verschil kan maken in de scherpte, maar dat is vaak een kwestie van gewenning.

Voor wie zijn multifocale lenzen geschikt?

Multifocale contactlenzen zijn in principe voor iedereen geschikt, of je nu jong bent of een ouder persoon. Vandaag de dag zijn er veel verschillende soorten focale lenzen die vervaardigd zijn van uiteenlopende soorten lensmaterialen en die diverse mogelijkheden bieden. In bijna alle sterktes zijn deze lenzen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ook met cilinders.

Zachte of harde contactlenzen 

Harde contactlenzen

Contactlenzen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Er bestaan zowel zachte als harde lenzen. Beide soorten lenzen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Harde lenzen zijn in het algemeen groter qua formaat dan zachte lenzen. Ze laten veel zuurstof door en dat is doorgaans beter en gezonder voor het oog.

Harde lenzen zijn daardoor zeer veilige lenzen om te dragen. Bovendien gaan harde lenzen lang meer, zeker een paar jaar. In vergelijking met zachte lenzen is de levensduur van de harde lens langer en door de goede kwaliteit ook goedkoop in onderhoud. Op langer termijn zijn de kosten van harde lenzen dus veelal lager. Tegenover deze voordelen staat dat harde lenzen voor sommige mensen niet altijd comfortabel zijn om te dragen, maar dit hangt sterk af van persoon tot persoon.

Zachte contactlenzen

Een andere type lens is de zachte contactlens. Ook deze zijn zuurstof doorlatend. Zachte lenzen zijn gemaakt van water opnemend materiaal. Door je traanvocht blijven de lenzen zacht en soepel. Zelfs zo soepel dat je de lens binnenste buiten kan keren of dubbel kunt vouwen. Het grote pluspunt van zachte lenzen is dat ze door hun soepelheid zeer comfortabel zijn om te dragen en je went er snel aan. Zachte lenzen zullen ook niet snel uitvallen of verschuiven. Dit maakt zachte lenzen uiterst geschikt om te dragen als je bijvoorbeeld (intensief) sport.

Ten opzichte van harde lenzen, gaan zachte lenzen in het algemeen iets korter mee. Door de kortere levensduur en doordat dit type meer contactlensvloeistof vragen, komen zachte lenzen wat duurder uit. Toch zijn zachte contactlenzen per stuk weer goedkoper dan harde lenzen. Hierdoor worden de kosten weer gecompenseerd. Belangrijk is dat een goede hygiëne in acht moet worden genomen als je zachte lenzen draagt.

Bril of contactlenzen 

Misschien draag je op dit moment een bril en overweeg je om voortaan lenzen te gaan dragen of wellicht ben je er net pas achter gekomen dat je nu meer zo scherp ziet en wil je graag meer informatie over lenzen. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van contactlenzen ten opzichte van een bril? Uiteraard bestaat hier geen beduidend antwoorden op, want voorkeuren verschillen sterk van persoon tot persoon. Toch zijn er enkele belangrijke kenmerken van de verschillende soorten waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. Hieronder hebben wij de meest voorkomende en belangrijke voor- en nadelen van zowel een bril als contactlenzen voor jou op een rijtje hebben neergezet.

Allereerst speelt het cosmetisch aspect vaak een grote rol voor veel mensen: met contactlenzen zie je er dikwijls beter uit dan met een bril op je neus, want met contactlenzen verandert er namelijk niets aan je gezicht. Een ander aanzienlijk facet is dat je met lenzen scherper ziet dan met een bril, ze liggen dichter op het oog. Ook is je blikveld hierdoor groter. Contactlenzen geven een natuurlijker zicht en zorgen voor geen vervorming aan de randen, geen verkleining van het beeld bij negatieve lenzen en geen vergroting bij positieve.

Het gemak van contactlenzen

In de winter en herfst regent het nogal vaak en druppels op je bril werkt niet echt bevorderlijk voor het zicht, bovendien kan een bril beslaan als je van koude naar warme ruimtes loopt. Daarentegen willen we vaak in de zomer graag een zonnebril dragen. Contactlenzen kunnen makkelijk gecombineerd worden met een zonnebril, zeker in vergelijking met brildragers. En tot slot geeft het groter draaggemak van lenzen je een grotere vrijheid, met lenzen in kun je makkelijk bewegen en sporten en bij sommige sporten is het vaak zelfs veiliger om lenzen te dragen dan een bril.

Nadelen van lenzen zijn onder meer dat het ‘s ochtends even wat meer tijd kost om je lenzen in te doen dan zomaar even je bril op je neus te zetten. Vooral beginnende lensdragers hebben vaak in het begin wat moeite met het inbrengen en uitnemen van de lenzen. Als je droge ogen hebt, dan werkt een bril minder irriterend dan contactlenzen. En voor degenen onder ons die wat slordiger zijn: lenzen kunnen eerder kwijtraken, als een lens valt is deze moeilijk terug te vinden. Een bril is groter en die vind je dus makkelijker terug.

 

Wellicht ook interessant....