Mediblog

Achillespeesletsel enkel

De Achillespees of tendo calcaneo is de zeer stevige pees van de voetstrekkers. De Achillespees hecht aan aan de calcaneus, het hielbeen.

Achillespeesletsels zijn meestal een gevolg van langdurige overbelasting. Men spreekt dan van tendinose of tendinopathie. Door het langdurig overbelasten ontstaan kleine scheurtjes die niet de tijd krijgen te helen. Het gevolg is pijn in de Achillespees.

Bij sporten waarbij vaak gestart, gestopt en van richting veranderd wordt zoals voetbal en basketbal, ziet men vaak Achillespeesletsels.

Achillespees letsels lijken plots te ontstaan, maar meestal is het een langer aanslepend probleem dat niet opgemerkt werd en plots verergert. Een andere relatief vaak voorkomende aandoening van de Achillespees is een gedeeltelijke of gehele ruptuur (scheur) van de pees.

Symptomen

De enkel is gezwollen en er ontstaan pijn. De pijn kan mild beginnen of kan ernstig zijn. De symptomen kunnen plots optreden of geleidelijk aan erger worden.

In het geval van een ruptuur van de Achillespees ontstaat plotse, scherpe pijn die kan gepaard gaan met een pop geluid.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het klinische onderzoek en medische beeldvorming, zoals echografie, radiografie en een MRI scan.

Behandeling

De behandeling is zoals voor alle peesletsels: rust en ijs, eventueel aangevuld met ontstekingsremmers tegen de pijn.

Zelfs in milde gevallen kan de volledige genezing weken aanslepen. Het is belangrijk om niet te vroeg terug te beginnen sporten om erger te voorkomen.

Stretch oefeningen voor de inspanning kan veel leed voorkomen.

Soms wordt een brace gebruikt om de voet te ondersteunen en de pees rust te geven.

In het geval van een ruptuur kan chirurgie nodig zijn om de pees te herstellen.

De behandeling van Achillespeesletsels is langdurig maar meestal succesvol.

Wellicht ook interessant....