Mediblog

Ziekte van Parkinson

Helaas is de ziekte van Parkinson een ziekte die regelmatig voorkomt bij mensen. Het is een ziekte die begint in de hersenen en waardoor de zenuwen langzamerhand afsterven.

De oorzaken

De ziekte kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van erfelijkheid. Het kan van generatie op generatie overgaan, waardoor je bijna zeker kunt weten dat je Parkinson zult krijgen als de rest van de familie het ook heeft gehad.

Er kan echter ook sprake zijn van bepaalde gifstoffen in het lichaam. Bijvoorbeeld door zware metalen. Maar de meest voorkomende oorzaken van de ziekte van Parkinson zijn veroudering, en een oude infectie waaraan mensen pas na jaren de ziekte van Parkinson aan overhielden.

Net als bijvoorbeeld een verlamming is het ook bij de ziekte van Parkinson zo dat het vaak aan een kant van het lichaam begint, en daar ook het ergste blijft.

De verschijnselen

Er zijn bepaalde verschijnselen die met de ziekte samenhangen. Je begint het vaak te merken aan kleine dingen, zoals bijvoorbeeld je arm die niet mee zwaait als je loopt.

Ook het schrijven gaat wat lastiger aangezien je begint te trillen. Maar ook stijfheid van je ledematen, zoals armen en benen kunnen symptomen zijn van de ziekte van Parkinson.

Spreken zal na een tijd ook moeilijker gaan, en het trillen wordt erger.

Neurologie

Als je het gevoel hebt dat je de ziekte van Parkinson zou kunnen hebben dan kan dit worden vastgesteld door een neuroloog als je op spreekuur komt. Er worden bepaalde dingen getest en onderzocht waarna de diagnose gesteld kan worden.

Als de eerste diagnose gesteld is dan wordt men meestal doorverwezen naar een verder onderzoek en wordt de behandeling besproken.

Er is echter geen behandeling die absoluut zeker de ziekte in een keer stopt. Het is wel mogelijk om de symptomen te bestrijden en om dus de verschijnselen te verminderen. Zo kun je beter leven met minder pijn en klachten. Helaas is het wel zo dat uiteindelijk veel Parkinson patiënten overlijden aan het falen van het hart of een longontsteking. Hier kan het lichaam niet tegen.

Levodopa is een medicijn dat kan worden gebruikt om de verschijnselen te verminderen. Ook revalidatie processen en operaties worden over het algemeen toegepast om alle symptomen zo klein mogelijk te houden. Wel is het zo dat in de toekomst moderne technieken zullen worden gebruikt om de ziekte te genezen.

Ga dus vroeg genoeg naar de dokter om vast te stellen of de symptomen ook daadwerkelijk de ziekte van Parkinson aangeven. Gerelateerde aandoening is chronische vermoeidheid.

Wellicht ook interessant....