Mediblog

Wratten en Krentenbaard

Mediblog : Wratten en Krentenbaard

Wratten

Waarschijnlijk kent u er vast iets van: wratten. Iemand in uw omgeving of uzelf heeft het vast wel eens gehad. Bij sommigen blijft het niet bij wel eens. Daar veranderd een boel, enkel door de wratten die zeker nog hinderlijk zijn en veel nare dingen kunnen opleveren. In dit artikel vertellen wij u over de wratten, de symptomen, de verschijnselen en andere gevolgen. De medische term en de Latijnse benaming van wrat is Verruca Vulgaris.

Het is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvorming als een klein, rood, hard knobbeltje. Wratten komen vooral voor op handen en voeten. Vaak komen wratten voor op plekken die erg belast worden of al belast zijn. Dus op de handen en voeten omdat deze veel in aanraking komen met de grond tijdens het lopen of uw handen met allerlei voorwerpen.

Verder ontstaat er soms op de voetzool een gebied met veel tegen elkaar aan liggende wratten. Dit wordt meestal de mozaïkwrat genoemd. Dit is enkel een medische term voor artsen zodat de patiënt snel kan weten wat hiermee bedoeld wordt. Verder zijn er ook platte wratten op het lichaam en op de belaste delen zoals de handen en voeten van het lichaam te vinden. Dit zijn kleine, huidkleurige papeltjes. Deze zijn vaak te zien in de rug van de hand of zelfs in het gezicht. Dit zijn dus verschillende vormen van de wratten zelf en de ene soort wrat is natuurlijk nog erger en meer vervelend dan andere soorten en verschijnselen.

Krentenbaard

Krentenbaard wordt ook wel Impetigo of kinderzeer genoemd. De eerste wordt dan vooral gebruikt als medische term en de tweede is slechts een andere benaming voor de krentenbaard. Een tamelijk onschuldige, maar besmettelijke infectieziekte. Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. De incubatietijd is vrij snel, al binnen één tot drie dagen is het zover dat de ziekte begint te rollen.

We noemen krentenbaard een huiduitslag dat langzaam aan zich over het hele lichaam gaat vastketenen. De huiduitslag begint meestal bovenaan bij het lichaam bij het gezicht en de hals. De krentenbaard komt ook gewoon tevoorschijn op behaarde plekken en dus ook op het gezicht als dit behaard is. Er ontstaan bultjes op het lichaam die veranderen in blaasjes, als deze blaasjes kapot gaan vloeit er veel vocht uit de wondjes en komt er ook bloed tevoorschijn door de slechte kwaliteit van de huid, om het zo te noemen.

Er kunnen ook blaren met helder vocht optreden, er zijn dus veel verschillende soorten en vormen als we deze ziekte bekijken. Er zijn veel varianten en bij sommige varianten is het al ontstaan bij de geboorte en gaat dit verder nooit meer weg. De verspreiding kan zeer ernstig zijn dat het gehele lichaam onder gaat zitten. Op plaatsen waar de opperhuid dikker is, dus bijvoorbeeld op voetzolen kunnen zulke blaren nog extra groter zijn dan op andere stukken huid waar de opperhuid weer minder dik is als bijvoorbeeld op een arm. Daarom vloeit er vaker vocht uit deze wondjes omdat dit al snel opengaat en hier ook bloed uit kan komen.

Wellicht ook interessant....