Mediblog

Urineweginfectie

Wat is een urineweginfectie

Urineweginfectie is een verzamelnaam voor verschillende infecties aan de urinewegen. Er zijn verschillende vormen van acute urineweginfecties. Je kan denken aan:

  • Nierbekkenontsteking
  • Blaasontsteking
  • Urinebuisontsteking
  • Een prostaatontsteking
  • Een infectie zonder symptomen

De meest bekendste vorm en de vorm die het meeste voorkomt is blaasontsteking.

Blaasontsteking

Blaasontsteking is een infectie die zich bevindt in de blaas waarbij de bacterie die zich in de urine bevinden zich vermenigvuldigen. Het vermenigvuldigen doen ze in de blaas. Deze bacteriën vallen het slijmvlies aan. Blaasontsteking komt over het algemeen veel voor bij de vrouw, aangezien vrouwen een kortere urinebuis hebben dan de man. Later op deze pagina volgen een aantal symptomen van blaasontsteking.

Symptomen en klachten urineweginfectie

De symptomen en klachten die je krijgt bij een acute urineweginfectie hangen af van de organen die betrokken zijn. Er zijn vele symptomen en kunnen variëren tussen frequent plassen, pijnlijke ervaring tijdens het plassen, buikpijn, koorts, pijn in de zijn en een algeheel gevoel van ziek zijn.

Urineweginfectie baby of kind

Wanneer er een urineweginfectie bij een zuigeling of klein kind is opgetreden, is dit vaak te herkennen aan de volgende verschijnselen.  Vaak is er een gebrek aan eetlust. De zuigeling of het kind groeien slecht en er zijn onverklaarbare periodes van koorts. Bij grote kinderen kan er incontinentie en het in bed plassen aan de orde zijn.

Urineweginfectie bejaarde

Bejaarden kunnen bij een urineweginfectie last krijgen van symptomen als verwardheid, koorts en incontinentie.

Symptomen en verschijnselen blaasontsteking

Blaasontsteking geeft geen prettig gevoel, de algemene symptomen zijn:

  1. Je hebt het gevoel dat je vaak moet plassen
  2. Een brandend gevoel tijdens het plassen
  3. Je urine ruikt erg sterk
  4. Troebel urine als gevolg van het urine waar bloed door vermengd is

Veelvuldig plassen blaasontsteking

Het belangrijkste verschijnsel waar je aan kunt herkennen dat je blaasontsteking hebt is het moeten plassen, terwijl je tijdens het plassen slechts een aantal druppels plast. Het is ook mogelijk dat je misselijk bent van de blaasontsteking en daardoor eventueel moet overgeven. Raadpleeg in dat geval altijd de huisarts, het kan namelijk zo zijn dat een ergere vorm van urineweginfectie aan de orde is.

Wellicht ook interessant....