Mediblog

Ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen zijn problemen met de ademhaling van een persoon. Hij kan bijvoorbeeld niet voldoende zuurstof binnenkrijgen of hyperventileren.

Soorten ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen kunnen in een aantal vormen voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld onvoldoende zuurstof binnenkrijgen bij het ademen, de zogenaamde hypoventilatie.

Hyperventilatie, waardoor je te veel CO2 binnenkrijgt, is een ander soort ademhalingsprobleem. Ook kan je moeite hebben met ademhalen, zoals bij astma.

Hypoventilatie vindt vaak ’s nachts plaats tijdens het slapen. Klachten die bij dit soort ademhalingsproblemen voorkomen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn bij het opstaan, een gebrekkige eetlust, concentratiestoornissen en sufheid. Overdag zal de ademhaling soms wat sneller zijn en zal de patiënt kortere zinnen gebruiken en mogelijk een minder krachtige stem hebben, omdat hij zo het gebrek aan zuurstof compenseert.

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie ademhalingsproblemen adem je te veel CO2 in, waardoor het CO2 gehalte in het bloed te hoog wordt. Meestal wordt dit veroorzaakt door te snel te ademen. Hyperventilatie wordt door een aantal dingen veroorzaakt. Het kan worden veroorzaakt door stress, bijvoorbeeld op het werk of door een paniekaanval, waardoor je verkeerd en te snel gaat ademen. Ook diabetes type 1 kan zorgen voor hyperventilatie en bij een astma-aanval kan je ook gaan hyperventileren.

Bij welke ziektes komen ademhalingsproblemen voor?

Ademhalingsproblemen komen bij een aantal ziektes voor. Denk aan diabetes type 1, astma en keelkanker. Het feit dat je ademhalingsproblemen hebt betekent echter niet meteen dat je een van deze ziektes hebt. Ga altijd langs een huisarts voor advies.

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 kan je last hebben van metabole acidose, waardoor je gaat hyperventileren. Diabetes type 1 is een vorm van suikerziekte. In tegenstelling tot diabetes type 2 is diabetes type 1 een auto-immuun ziekte, die wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem de insuline in de alvleesklier aanvalt.

Astma

Astma kan zorgen voor ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie. Iemand die een astma-aanval krijgt zal gaan hyperventileren. Astma is een chronische ziekte, die voor kortademigheid, hoesten of hyperventilatie kan zorgen, omdat de luchtwegen van de patiënt snel geprikkeld worden.

Keelkanker

Keelkankerpatiënten hebben vaak last van ademhalingsproblemen. Keelkanker duidt op een kwaadaardige tumor in or bij het strottenhoofd op de amandelen of in de keel.

Wellicht ook interessant....