Mediblog

Wat zijn aambeien?

Aambeien of hemorroïden (Engels: “Hemmoroids“; Frans: “Hemorroides“) zijn een aandoening waarbij de bloedvaten rond de anus en/of het rectum gezwollen en ontstoken zijn. Normaal dienen deze aambeien (welk in feite een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes zijn) om de anus volledig af te sluiten, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen zij ontstoken geraken en voor veel pijn en hinder zorgen. Aambeien kunnen in de anus zitten (interne aambeien) ofwel onder de huid vlak buiten de anus (externe aambeien).

Aambeien zijn een lastige kwaal ze kunnen erg veel pijn doen en ze zitten op een vervelende plek. Veel mensen vinden het daarom moeilijk om er over te praten, of om ermee naar de huisarts te gaan. Ruim 40% alle Nederlanders heeft wel eens last gehad van aambeien, schaam je daarom niet voor de huisarts.

De huisarts is bedoeld om uw en jouw vertrouwenspersoon te zijn. Probeer hem ook zo te zien. Iedereen begrijpt natuurlijk wel dat het best lastig is, en sommige mensen kunnen die stap niet zetten. Gelukkig hoeft dat ook niet altijd. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen voor u naar een huisarts gaat.



Symptomen van Aambeien

Zoals hier boven al vermeld stond, kunnen aambeien enorm vervelend zijn. Je kunt jeuk krijgen, of juist pijn. Deze pijn uit zich meestal in een branderig gevoel. Een ander veel voorkomend symptoom is dat er bloed bij de ontlasting kan mee komen. Over het algemeen hebben vrouwen na een bevalling al last van een drukkend gevoel rondom de geslachtsdelen. Wanneer er ook nog aambeien bij komen, kan dit enorm vervelend en pijnlijk zijn voor vrouwen.

Klachten bij aambeien

Vaak worden andere anale klachten (zoals kleine scheurtjes, fistulae en abcessen) verward met aambeien. Helder rood bloed dat achterblijft op het toiletpapier kan een indicatie voor aambeien zijn. Een harde knobbel rond de anus en een pijnlijke druk door de zwelling zijn andere indicaties die wijzen op aambeien.

Bij moeilijke stoelgang kunnen aambeien bijzonder pijnlijk zijn: een branderig, ongemakkelijk gevoel. Aambeien zijn hinderlijk bij het reinigen van de aars na het toilet: bij hapering kunnen ze bloedsporen nalaten op het toiletpapier.

Mocht u nog met vragen zitten, aarzel niet een bezoekje te brengen aan ons forum en uw vragen te bespreken met andere mensen. Bij hevige pijn raadpleegt u best uw huisarts. Schaamte is nergens voor nodig, aambeien zijn immers een vaak voorkomende aandoening.



Oorzaken van aambeien

Te weinig vezelrijke voeding nuttigen en weinig water drinken, kan leiden tot harde stoelgang. Door de pers-beweging kunnen de zwellichaampjes uitzakken en pijnlijke aambeien worden. Onvoldoende lichaamsbeweging en te veel zitten zijn andere oorzaken.

Hoe ontstaan aambeien?

Bij moeilijke stoelgang gaan de bloedvaatjes in de aars uitzakken en vormen zo aambeien. Deze kunnen bijzonder pijnlijk en ongemakkelijk zijn.

Aambeien symptomen

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten aan het uiteinde van de darm. Aambeien zijn te vergelijken met spataderen. Bij aambeien zijn de bloedvaten opgezwollen en kunnen geïrriteerd raken waardoor er een branderig en kriebelig gevoel ontstaat. Aambeien zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk gaan bloeden. Het bloed is dan helderrood en zichtbaar op de ontlasting of bij het afvegen. Een aambei kan zomaar gaan bloeden.

De symptomen van geïrriteerde en opgezwollen aambeien zijn:

  • Irritatie aan en rond de anus
  • Pijnlijke prikkels bij aanraking van de anus
  • Bloedverlies bij de ontlasting
  • Bloedarmoede
  • Bultjes aan de anus
  • Jeukend en/of brandend gevoel aan en rond de anus
  • Gestold bloed aan en rond de anus
  • Uitgezakte aambeien aan de anus

Een aantal van deze symptomen kunnen ook duiden op een prikkelbare en/of spastische darm. Indien iemand last heeft van bloedverlies hoeft dit niet per se aambeien te zijn veroorzaakt. In het geval iemand bloed heeft bij de ontlasting kan het noodzakelijk zijn om een bezoek te brengen aan de huisarts. De huisarts kan vaststellen of het om aambeien of dat er mogelijk iets anders aan de hand is.



Gradaties

Omdat er verschillende soorten aambeien bestaan, spreekt men van 4 gradaties. Aambeien kunnen pijn doen en jeuken. Andere symptomen zijn bloed bij ontlasting, vochtafscheiding en een branderig gevoel. Bij graad 1 gaat het om relatief milde klachten, bij graad 4 gaat het om klachten die soms zelfs het zitten kunnen belemmeren.

Graad 1

De aambei is bij graad 1 niet zichtbaar en ook niet voelbaar. Iemand met graad 1 kan last hebben van:

  • Branderigheid
  • Jeuk
  • Bloedverlies (mogelijk bij tijdens de stoelgang of er na)

Graad 2

Bij graad 2 is de aambei zichtbaar en voelbaar. De volgende klachten kunnen ontstaan:

  • Branderigheid
  • Jeuk
  • Gevoeligheid

Mogelijk dat de aambeien bij de naar buiten komen, samen met de ontlasting, waarna ze vanzelf weer terugkomen.

Graad 3

De aambeien zijn dusdanig groot dat deze zonder het gebruik van de handen niet teruggaan. Het met de handen terugduwen van de aambeien kan bovendien pijnlijk zijn.

  • Branderigheid
  • Jeuk
  • Oncomfortabel drukkend gevoel

Graad 4

Hier spreken we van uitwendige aambeien die niet meet teruggeduwd kunnen worden. De aambeien zijn nu zo groot dat ze buiten de anus hangen en kunnen de volgende symptomen met zich meebrengen:

  • Jeuk
  • Hevige pijn
  • Pijn bij het zitten (kan zelfs onmogelijk zijn)

Wat is de beste behandeling voor aambeien?

Aambeien zijn zwellingen die direct boven de anus in de wand van de endeldarm liggen. In feite heeft iedereen aambeien, maar aambeien veroorzaken pas last als ze uitzakken. Weinig mensen durven over aambeien te praten door het taboe op menselijke lichaamsuitgangen. Zelfs over seks wordt openhartiger gepraat.

Behandelingen



De meeste mensen met aambeien gaan bij ernstige of onduidelijke klachten naar de huisarts. Bij onduidelijke klachten kun je denken aan inwendige bloedingen. Een dokter kan verschillende middelen voorschrijven. Bijvoorbeeld zalf of zetpillen met lidocaïne of zetpillen met zink. Voorts kan een andere behandeling noodzakelijk zijn als een persoon met de aandoening kampt met ernstige klachten: afbinden, dichtschroeien of inspuiten.

Afbinden

Dit is de meest gebruikelijke methode. De aambeien worden met behulp van een rubberen elastiekje afgebonden. Na ongeveer 7 tot 10 dagen, vallen de afgestorven aambeien eraf.

Dichtschroeien

Door middel van het dichtschroeien van de bloedvaatjes in de aambei met behulp van infrarood licht, vallen de aambeien er af.

Inspuiten

Door middel van het inspuiten van irriterende vloeistof verschrompelen de aambeien.

Behandelen op de natuurlijke manier

Sommige mensen behandelingen aambeien op de natuurlijke manier. Het is belangrijk om voldoende fruit (het liefst ongeschild) en groenten te eten. Denk ook aan volkoren brood, volkoren pasta en bruine rijst.

Een aantal andere (alternatieve) tips op een rij:

  1. Het eten van een geplette rijpe banaan en die mengen met een beetje gekookte rijst en een glas karnemelk of botermelk
  2. Kook een kopje melk met daarin een geplette banaan
  3. Drink meerdere kopjes groene thee per dag
  4. Kook 20 gram sesamzaadje in 500 ml water en drink dit gedurende de dag een aantal keer
  5. Kook het schil van granaatappels in water, drink dit 2 keer per dag
  6. Smeer ongeveer 2 keer per dag aloë Vera op je aambeien, dit zorgt voor een snellere genezing
  7. Het drinken van Appel Cider Azijn

Voldoende beweging is ook goed. Probeer er ook voor te zorgen dat het gebied rondom de anus zo min mogelijk wordt belast.

Operatieve verwijdering

Een operatieve verwijdering van de aambeien wordt nog maar zelden gedaan. Dit omdat er tegenwoordig voldoende andere manieren zijn om er vanaf te komen. Alleen wanneer de aambeien zeer groot en pijn lijk zijn worde deze operatief verwijderd. Vaak worden ze verwijderd bij mensen die door de aambeien ernstig worden belemmerd in het dagelijks leven.

Het operatief verwijderen van aambeien is in ieder geval niet zo maar wat. Een operatieve verwijderen kan als pijnlijk worden ervaren. Tijdens de operatie wordt er gebruik gemaakt van een ruggenprik of narcose. Het nadeel van een operatieve verwijdering is dat er een grote kans is op terug komst van aambeien. Dit omdat alleen het verwijderen van aambeien niet bijdraagt aan het stoppen van de ontwikkeling van aambeien. De oorzaak wordt dus niet aangepakt.

Na de operatie van aambeien kan een patiënt enige tijd te maken hebben met incontinentie. Bovendien kan er sprake zijn van een infectie, littekens of nabloeding. Het ophouden van dunne ontlasting kan voor mensen die onder het mes zijn geweest ook moeilijk zijn.

Aambeien genezen

Aambeien zijn vervelend om te hebben. Dan is natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe kun je aambeien genezen? Er zijn verschillende manieren om aambeien te genezen, echter is het wel zo dat dit afhangt van in welke graad de aambei zich bevind.

Soorten aambeien

Om te bekijken welke genezing van de aambei het beste is, moet er eerst worden gekeken naar de graad waar de aambei zich in bevind. Aambeien zijn onderverdeeld in de volgende graden:

  • 1ste graad: dit zijn aambeien die bloeden, maar niet verzakken
  • 2de graads: dit zijn aambeien die verzakken en niet terug zakken
  • 3e graads: dit zijn aambeien die verzakken en moeten worden terug gedrukt
  • 4e graads: dit zijn aambeien die niet terug gedrukt kunnen worden

Genezen van aambeien

Als er bepaald is in welke graad de aambei zich bevindt kan er worden gekeken naar een bijpassende behandeling om de aambei te genezen. Sommige aambeien, en dan voornamelijk aambeien die zich in de 1ste graad bevinden, kunnen vanzelf genezen zonder behandeling. Dit verschilt echter per persoon.

Aambeien die eenmaal zijn uitgezakt, blijven uitgezakt. Zonder actie te ondernemen wordt het probleem dus niet opgelost en blijven de klachten aanhouden. Wanneer je last hebt van aambeien is het belangrijk om deze goed in de gaten te houden. Het kan dus zo zijn dat de aambei vanzelf geneest, gebeurt dit niet dan moet er actie ondernomen worden. Een aambei in een vroeg stadium behandelen is natuurlijk beter dan in een later stadium.

De meeste aambeien ontstaan door een moeizame stoelgang. Dit kan vroegtijdig worden aangepakt door je eet en leefpatroon aan te passen. Andere mogelijkheden zijn:

Rubberbandligatie

Bij deze methode wordt de aambei afgebonden door middel van een elastiekje. Na verloop van tijd zal de aambei afsterven.

Sclerotherapie

Dit is een methode waarbij de aambei wordt geïnjecteerd waardoor de grootte afneemt.

Operatief verwijderen

Deze methode wordt gebruikt wanneer de aambei zich in een later stadium bevindt en/of een hoge graad heeft. De aambei wordt operatief verwijderd door een chirurg.

Aambeienzalf

Aambeienzalf is een veel gebruikte methode. Door regelmatig de anus in te smeren met aambeienzalf zal de aambei na verloop van tijd zelf verdwijnen.

Aambeien na bevalling

Een nare kwaal, waar helaas veel vrouwen vlak na de bevalling last van krijgen. Het is niet de schoonste zaak, en het kan nog enorm vervelend zijn ook. Aambeien. Wat nu?

Wat nu?

Veel vrouwen krijgen dus aambeien na de bevalling. Wat nu? In sommige gevallen gaan de aambeien vanzelf weer weg, en hoef je er niet eens altijd last van te hebben. Zoals we al zeiden, verschillen de klachten per individu. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de aambeien niet binnen een paar dage zullen verdwijnen. Het kan soms wel weken duren.

Gelukkig zijn er tegenwoordig wel genoeg dingen die je kunt doen om de aambeien sneller weg te krijgen, of om de pijn te verminderen. We hebben een aantal van deze middeltjes op een rijtje gezet:

Een warm bad:

Een warm bad is niet alleen ontspannend, maar ook nog goed voor de aambeien.

Koelen:

Dit is weer het tegen over gestelde van een warm bad. Koelen met ijs kan helpen tegen de zwelling. Zo zal je uit eindelijk minder last hebben van de aambeien. Je kunt dit een aantal keer per dag doen. Naast dat het zwelling tegen gaat, kan het ook pijn en jeuk verminderen. Nu is het niet de gemakkelijkste zaak om een ijs kompres tegen de aambeien te houden. Daarom hebben we de volgende tip: laat een tampon vol lopen met water en vries deze in. Net zoals bij normaal gebruik van een ijs kompres, mag het kompres niet direct in contact zijn met de huid. Doe dus even iets om de bevroren tampon heen zoals een washandje.

Veel water drinken:

Je zult meer last hebben van de aambeien wanneer de ontlasting hard is. Drink dus genoeg water op een dag. Dit zal er voor zorgen dat de ontlasting zachter wordt, wat er uit eindelijk weer voor zorgt dat er minder druk op de aambeien staat wanneer je naar het toilet moet.

Curanol:

Dit is een speciaal middel ontwikkelt voor vrouwen die last hebben van aambeien na de bevalling. Deze zalf kan namelijk goed worden gebruikt in combinatie met borstvoeding. Een aantal keer per dag breng je de zalf aan op en rondom de aambeien. Naast deze zalf zijn er ook nog Curanol tabletten. Deze zorgen er voor dat de ontlasting zacht wordt.

Aambeien na de zwangerschap

Ruim 70% van de vrouwen krijgt na de bevalling last van aambeien. In dit geval ontstaan de aambeien door het persen. Vrouwen moeten hard persen tijdens de bevalling. Dit zorgt voor een langdurige druk rondom de anus, wat uit eindelijk voor aambeien zorgt.

Wellicht ook interessant....