Mediblog

Symptomen hartfalen

Wat is hartfalen?

Hartfalen is een complexe aandoening. Het is lastig om te bepalen hoe je aan hartfalen komt. Hartfalen houdt in dat je hart te weinig bloed rondpompt waardoor je minder energie hebt, maar ook andere organen kunnen falen door een tekort aan bloed. De hoeveelheid bloed die je hart door je lichaam pompt staat uiteindelijk gelijk aan de hoeveelheid bloed die het lichaam nodig heeft. Je kunt het zien als een waterpomp. Wanneer een waterpomp slecht werkt dan stroomt er weinig water uit de pomp. De hart functioneert op een vergelijkbare manier en wanneer het hart niet goed pompt dan hoopt er zich bloed op rondom het hart.

Klachten, symptomen en verschijnselen hartfalen

Wat voor klachten, symptomen en verschijnselen gaan gepaard met hartfalen?

 • Je bent erg vermoeid.
 • Je bent erg kortademig, vooral bij inspanning.
 • Je hebt last van opgezette benen en enkels.
 • Je hebt last van erg onrustig slapen.
 • Je gaat ‘s nachts vaak van bed om te plassen.
 • Het hebben van koude handen en koude voeten.
 • Je hebt last van hartritmestoornissen.
 • Je hebt last van een opgeblazen gevoel.
 • Je hebt geen zin in eten, maar je wordt wel zwaarder/ dikker.
 • Wanneer je plat ligt heb je erg veel last van hoesten.
 • Je kun je niet goed concentreren en je bent erg vergeetachtig.

Andere klachten en symptomen hartfalen

De bovenstaande klachten komen ook bij andere ziektes voor. Wanneer je een of meerdere symptomen hebt dan wil dat niet per se zeggen dat je last hebt van hartfalen. Ga altijd langs een arts, aangezien hij wel kan bepalen of er sprake is van hartfalen.

Symptomen lange tijd hartfalen

Symptomen die je op kunt lopen als je voor langere tijd last hebt van hartfalen zijn hartritmestoornissen en vocht in de longen. Een hartritmestoornis is erg gevaarlijk. Het kan zelfs leiden tot een hartstilstand. Wanneer je vocht in je longen hebt dien je direct naar het ziekenhuis toe te gaan. Er dient in elk geval een ambulance gebeld te worden. Wanneer je vocht achter de longen hebt verkeert je hart namelijk in een kritieke toestand.

Vormen hartfalen

Welke vormen van hartfalen kennen we?

Het bewegen van het hart gebeurt in 2 stappen:

 1. Systole: hierbij trekt het hart samen. Als dit niet goed gebeurt, heet dit het systolisch falen van het hart.
 2. Diastole: hierbij ontspant het hart zich. Hartfalen bij een diastole heet het diastolisch falen van het hart.

Systolisch hartfalen

Het is goed mogelijk dat beide vormen van hartfalen zich tegelijkertijd voordoen. Wanneer het hart systolisch faalt dan trekt het hart minder krachtig samen waardoor er minder bloed uitstroomt. Dit is de meest voorkomende oorzaak van hartfalen.

Diastolisch hartfalen

Wanneer het hart diastolisch faalt dan ontspant het hart niet goed wanneer je in een rustfase zit. Hierdoor komt er te weinig bloed in het hart en pompt het per slag ook veel minder bloed door het lichaam. Als gevolg houden de organen en de weefsels vocht vast en krijgen ze te weinig bloed en daarmee zuurstof om goed te kunnen blijven functioneren. Doordat er minder bloed pompt naar je organen ben je sneller moe.

Wellicht ook interessant....