Mediblog

Galstenen

Wat zijn galstenen?

Ongeveer 1 op de 10 mensen heeft wel eens last of weleens te maken gehad met galstenen. Meestal merk je het niet eens. Een galsteen lijkt sterk op een steen dat bestaat uit onder andere kalk en cholesterol die zich in de galblaas of galkanalen bevinden. De grootte van de galstenen kan variëren van ongeveer 1 mm tot wel 2,5 cm. Wat de oorzaak is van galstenen is niet bekend, wel zijn er enkele factoren op te noemen die te maken kunnen hebben met het ontstaan van galstenen. Erfelijkheid speelt een rol bij galstenen.

De galblaas

De galblaas is een klein orgaan dat lijkt op een klein zakje. In dit zakje wordt gal opgeslagen, dat door de lever wordt geproduceerd. Gal wordt gebruikt door ons lichaam om vetten te verteren die zich in ons voedsel bevinden. De galblaas bevindt zich aan de voorzijde van je lever en is met kleine gangetjes met de lever en je dunne darm verbonden. Zodra je vet voedsel eet, perst de galblaas gal in de dunne darm. Gal zorgt ervoor het vet in kleine druppels afbreekt waardoor het gemakkelijker verteerd kan worden en kunnen worden opgenomen in het bloed.

Galstenen symptomen en verschijnselen

Er zijn verschillende symptomen en verschijnselen die op galstenen duiden. Je kan bijvoorbeeld denken aan een blokkade van de galuitstoot, maar ook aan een te hoog cholesterolgehalte. Hiernaast kan een infectie duiden op galstenen. Als de galuitstopt verstopt is, komt er geen gal meer bij het te verteren voedsel. Des te ouder je bent des te meer kans je hebt op het ontwikkelen van galstenen. Kinderen hebben er over het algemeen niet mee te maken en het komt dus ook vrijwel niet voor bij kinderen. Als je te maken hebt met overgewicht heb loop je ook meer risico op galstenen.

Als galstenen met name uit cholesterol bestaan dan komen deze vaker voor bij vrouwen dan bij de mannen. Over het algemeen heb je geen last van galstenen, zolang ze de doorstroming van het gal niet verhinderen. Doen ze dat wel, dan spreken we over een galsteenziekte. De symptomen zijn dan een zeurend, brandend en pijnlijk gevoel in je bovenbuik, dat meestal plotseling opkomt. Boeren en winderigheid kunnen ook symptomen zijn.

Grote galstenen

Wanneer de galstenen dusdanig groot zijn, dat de gal niet goed meer kan worden uitgestoten door de galblaas kan zich een infectie voordoen. Dit kan hoge koorts en flinke pijn veroorzaken. Daarnaast kunnen galstenen leiden tot geelzucht. De gal bevat namelijk bilirubine, wat een afbraakproduct is van je rode bloedlichaampjes. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting bruin van kleur is. Als het galuitstootkanaal wordt geblokkeerd door een grote galsteen dan kan er geen gal meer stromen langs de betreffende galsteen waardoor het gal niet naar de dunne darm kan stromen. Je ontlasting wordt wit in plaats van bruin en je gal kan in je bloedstroom terecht komen, waardoor je huid geel van kleur wordt en je urine donker gekleurd raakt.

Galstenen voorkomen

Om te voorkomen dat je galblaas slechter functioneert, kun je zorgen voor voldoende inname van vitamines C en B.

Wellicht ook interessant....