Mediblog

De ziekte van Crohn

Wat is eigenlijk de ziekte van Crohn ?

Veel mensen hebben er wel over gehoord, de ziekte van Crohn. Maar wat is het nu eigenlijk? Wanneer er over de ziekte van Crohn wordt gesproken, dan is er sprake van een chronische ontsteking van de dikke en/of de dunne darm. Bij mensen tussen de 15 en de 30 jaar is de kans het grootste dat de ziekte zich gaat ontwikkelen. In het begin is de ziekte vaak mild en heeft iemand nauwelijks klachten. Maar er zijn ook perioden waarin er ontstekingen zijn en dan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk worden.

Het kan op en af gaan met mensen die de ziekte van Crohn hebben. Daarom is een goede behandeling noodzakelijk, dit kan uit medicatie bestaan (meestal wel omdat het chronisch is). Maar er kan ook gekeken worden naar een operatie wanneer het niet goed gaat. Dat is afhankelijk van waar de ontsteking zit en hoeveel klachten iemand heeft. De een kan er veel last van hebben, de ander nauwelijks. Het is echt per persoon anders hoe dat de ziekte van Crohn zich ontwikkelt.

De oorzaak van de ziekte

Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen dat iemand de ziekte van Crohn heeft. De klachten die bij de ziekte horen zijn diarree, bloed bij de ontlasting, ontstekingen, vermagering en fistels (dit zijn gangetjes van de huid naar de darm). Het kan ook zijn dat iemand last heeft van de ogen en gewrichten en dat dit de oorzaak is van de ziekte van Crohn, maar dat moet altijd goed onderzocht worden en is niet eenvoudig vast te stellen.

Wat kan er gedaan worden aan de ziekte ?

Wanneer iemand de diagnose van de ziekte van Crohn krijgt, wil iemand meteen weten wat er aan gedaan kan worden om hier vanaf te komen. Er moet dan bij vermeld worden dat het chronisch is. Er wordt daarom vaak medicatie ingezet om ontstekingen te behandelen, maar soms is een operatie echt noodzakelijk. Er zijn wel een paar dingen die iemand met de ziekte zelf kan doen om de klachten te verminderen.

Om te beginnen is stoppen met roken van groot belang. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat dit de aanvallen van de ziekte vermindert. Daarnaast moeten mensen met de ziekte van Crohn ook ontspannen. Als iemand veel last heeft van stress dan zou ook dat de aanvallen kunnen verergeren. Ook moet je voldoende drinken en gezond eten (dat klinkt vaak vanzelfsprekend), maar voor veel mensen is bijvoorbeeld veel drinken lastig. Als je de ziekte hebt is het goed om toch iedere dag minimaal twee liter te drinken, liever meer.

Wellicht ook interessant....