Mediblog

Symptomen whiplash

Whiplash

Wat zijn whiplash symptomen? Wat is een whiplash? Hoe ontstaat een whiplash en waar kan een whiplash plaatsvinden? Hoe behandel je een whiplash?

Wat is een whiplash

De term ‘whiplash’ is een verzamelnaam voor klachten die als gevolg van een zogenaamde zweepslag ontstaan. Een zweepslag beweging is een voorwaartse en achterwaartse beweging of een beweging naar links en naar rechts die het hoofd ten opzichte van de romp maakt. De zweepslag die lijdt tot whiplash symptomen en klachten, vindt meestal met hoge snelheid plaats. De zweepslag beweging is ook zeer krachtig. Door de snelheid en kracht van de zweepslag zorgen uitrekking, compressie en verschuiving van de nek ervoor dat letsels en microletsels kunnen ontstaan die op een aantal plaatsen in de nek of in de rug kunnen voorkomen. Indien het slachtoffer tijdens de zweepslag zijn hoofd gedraaid hield zal de whiplash meestal erger worden. De letsels en microletsels kunnen op de volgende plaatsen ontstaan:

 • wervelgewrichten
 • tussenwervelschijven
 • hersenweefsel, waardoor hersenletsel kan ontstaan
 • wervellichamen
 • banden
 • zenuwbanen

Waar komt een whiplash voor?

Een whiplash kan aan de nek of aan de rug voorkomen. Sommige personen hebben een whiplash in zowel de nek als de rug.

Oorzaken whiplash

Een whiplash wordt vooral veroorzaakt door een ongeluk. Onder een ongeluk kan meestal een verkeersongeval worden verstaan en dan vooral een botsing tussen twee (of meer) auto’s. Door de botsing vindt de zweepslag plaats. Ook bij sportongevallen of bedrijfsongevallen, maar ook mishandeling kan een whiplash ontstaan.

Whiplash symptomen

Welke symptomen en klachten heb je als je een whiplash hebt opgelopen? De meest opvallende whiplash symptomen zijn nekpijn, een stijve nek, hoofdpijn en lastig te beschrijven pijn in onder andere de rug.

Nekpijn whiplash

Een van de symptomen van een whiplash is nekpijn. Al snel na een ongeval kan nekpijn optreden. De nekpijn kan het gevolg zijn van een whiplash en wordt bij sommige personen heviger bij beweging van de nek.

Stijve nek whiplash

Een ander symptoom van een whiplash is het hebben van een stijve nek.

Bewegingsbeperkingen nek whiplash

Spier en gewricht letsel kan ervoor zorgen dat de bewegingen van de nek worden beperkt. Ook dit is een whiplash symptoom.

Hoofdpijn whiplash

Hoofdpijn na het hebben van een ongeluk kan ook een whiplash symptoom inhouden. Let er wel op dat hoofdpijn natuurlijk ook op andere ziektes/ aandoeningen zou kunnen duiden. Soms is hoofdpijn nergens een symptoom van. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn.

Lastig te omschrijven pijn onder andere de rug

Sommige personen hebben last van het symptoom van whiplash dat inhoudt dat ze een erg lastig te omschrijven pijn in onder andere de rug hebben. De pijn kan ook in andere ledenmaten voorkomen.

Andere symptomen whiplash

De volgende symptomen van whiplash zijn wat algemener en kunnen op een whiplash duiden. Dit hoeft echter niet:

 • Vergeetachtigheid
 • Vermoeidheid
 • Oorsuizingen
 • Problemen om geconcentreerd te blijven
 • Last hebben van een tinteling in de vingers

Whiplash diagnose

Denk je te lijden aan symptomen van een whiplash, dan is het ten zeerste aan te raden om een arts of een specialist te bezoeken. Whiplash artsen en specialisten zijn onder andere in het ziekenhuis te vinden. Problematisch aan een whiplash is het feit dat een whiplash meestal niet te zien is op een MRI scan of een röntgenfoto. Daarom zal de arts eerst andere letsels en breuken uitsluiten, voordat hij verder onderzoekt of je last hebt van een whiplash. Je zal zelf de toedracht van het onderzoek aan de whiplash arts of specialist moeten vertellen en ook vertellen of je na het ongeluk er nog met je hoofd bij was of dat je bewusteloos was. Ook is het handig als je de arts duidelijk kan maken hoe de klachten zich naar loop van tijd hebben voorgedaan.

Multidisciplinaire diagnose whiplash

Soms raadpleegt de whiplash arts andere specialisten. Je kan denken aan een neuroloog of een neuropsycholoog. Ook wordt doorgaans onderzocht of je naast een whiplash mogelijk een nek hernia of rug hernia hebt opgelopen.

Behandeling whiplash

Bij een diagnose van een whiplash is het aan te raden om in behandeling te gaan met de whiplash. Vaak is er een multidisciplinair team vereist voor het behandelen van een whiplash. Je zal langs een aantal specialisten en artsen moeten gaan voor de behandeling van een whiplash. Je kan denken aan een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, neuroloog en neuropsycholoog.

Whiplash behandeling waar?

Een whiplash behandeling kan worden uitgevoerd in privé klinieken, maar ook in het ziekenhuis. De meeste ziekenhuizen hebben revalidatiecentra, waar ook whiplash klachten worden behandeld. Voordat je kiest waar je je whiplash wil laten behandelen is het verstandig om eerst na te gaan bij je zorgverzekeraar of het whiplash behandelingscentrum dat je hebt gekozen wel wordt vergoed door de verzekering. Anders moet je waarschijnlijk erg hoge kosten betalen voor de revalidatie.

Wellicht ook interessant....