Mediblog

Kinderziektes: Roodvonk en Kinkhoest

Kinderziektes

Roodvonk

Roodvonk is misschien een iets minder bekende ziekte onder ons. De Latijnse benaming voor deze ziekte is Scarlatina. En deze ziekte komt voornamelijk op de mond voor. In dit artikel vertellen wij u meer over roodvonk, de verschijnselen ervan, de complicaties en hoe verder. Streptokokken veroorzaken de infectieziekte die redelijk weinig voorkomt en dus ook redelijk zeer zeldzaam is. Streptokokken zijn veelvoorkomende bacteriën die zich in uw lichaam gaan innestelen, waardoor de ziekte kan ontstaan en dit meestal ook op die manier voortzet. Verdere symptomen van roodvonk zijn keelpijn, koorts, een aardbeientong of een frambozentong.

Verder kunnen er gezwollen amandelen optreden, kunt u gaan braken en hoofdpijn krijgen. Ook verspreiden zich er rode puntjes op de huid en ontstaat er vervelling van de handpalmen en voetzolen. Maar even terug naar de genoemde aardbeientong of frambozentong. Deze tong ziet er erg rood en, of lichtroze en zeer ontstoken uit. De koorts en deze vlekjes verdwijnen ongeveer na vijf dagen, maar nog is het erg zichtbaar.

Langzamerhand neemt dit uiteraard wel af. Verder zijn er geen ernstige complicaties en dat is natuurlijk geluk hebben. Ook omdat deze infectieziekte redelijk zeldzaam is en niet eens zo heel veel voorkomt. Toch moet u goed opletten, want u kunt nog steeds besmet raken. Daarmee is het natuurlijk oppassen. En hebt u het waarschijnlijk al snel door als het virus en de infectieziekte zelf redelijk heerst. Een irritante ziekte waarvan u zeker snel kunt genezen, bij twijfel kunt u altijd even de huisarts bellen.

Kinkhoest

Kinkhoest klinkt waarschijnlijk bekend in de oren. Het is en blijft een ziekte, al kan kinkhoest in een licht stadium al verdwenen zijn. Omdat het simpelweg sneller en makkelijker te genezen is en er dus sneller van af te komen is. De Latijnse benaming van kinkhoest is Pertussis, zo wordt kinkhoest meestal ook genoemd en in ieder geval is het ook de term die de meeste artsen meestal gebruiken. Het is een infectieziekte van de luchtwegen die bijna altijd wordt veroorzaakt door een kleine bacterie die het lichaam is binnengedrongen.

Deze bacterie zit in kleine druppeltjes die over worden gebracht bij het hoesten. Zo ontstaat meestal de infectieziekte. En dan? Hoe dan verder? Misschien denkt u dat nu wel en ook verdere vragen zoals wat de symptomen zijn, verdere verschijnselen en verdere gevolgen. In de volgende alinea krijgt u hier meer informatie over.

Drie stadia

De traditionele kinkhoest die waarschijnlijk veel mensen ooit in hun leven gaan krijgen bestaat uit drie stadia. Elk stadium heeft zijn eigen symptomen, deze bespreken we in deze alinea. In het eerste stadium treden de eerste, lichte symptomen op na een incubatietijd van zeven tot veertien dagen. Het begint dus als een verkoudheid met niezen en snuiten enzovoort. In het tweede stadium komen er steeds meer ernstige hoestbuien aan te pas. En in het derde stadium begint ongeveer na vier weken het echte begin van de ziekte. De hoestbuien nemen dan in hevigheid af maar de infectieziekte zelf gaat nog een tijdje door in uw eigen lichaam.

Wellicht ook interessant....