Mediblog

Persoonlijkheidsstoornis

Sommige mensen lijden onder persoonlijkheidsstoornissen. Een persoonlijkheidsstoornis wordt gerekend onder psychische aandoeningen. Het is niet gelijk aan de persoon zelf te zien of te merken of hij of zij persoonlijkheidsstoornissen heeft of niet. De patiënt gedraagt zich anders dan ‘normaal’ maar kan dit ook goed weer verbergen.

Symptomen van een persoonlijkheidsstoornis

Een persoonlijkheidsstoornis komt gepaard met bepaalde symptomen. Het is vaak zo dat mensen hier last van krijgen als ze in het verleden ook al eens psychische problemen hebben gehad, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het is vaak zo dat mensen met een persoonlijkheidsstoornis moeilijk of lastig beslissingen kunnen nemen die elke dag aan bod komen. Dit kan te maken hebben met het avondeten, of welk programma er gekeken wordt op de TV. Daarnaast is het in de meeste gevallen zo dat er andere mensen nodig zijn om de verantwoordelijkheid over te nemen.

Meestal weten de patiënten niet goed wat zij met zichzelf aan moeten en zijn zij erg onzeker over zichzelf. Ze hebben veel bevestiging nodig en moeten een grote drempel over om zich in mensenmassa’s te vertonen.

Oorzaak

Geen enkele persoonlijkheidsstoornis is precies hetzelfde, hoewel er zich wel gelijkenissen voordoen. Dit komt uiteraard omdat elk persoon anders is. Het is dus ook niet erg makkelijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de oorzaak van een persoonlijkheidsstoornis nu eigenlijk is. Er zijn allerlei factoren en situaties die meespelen in het ontstaan van zo’n stoornis. Ten eerste ligt het aan de persoon zelf, maar ook vroegere psychische problemen spelen een belangrijke rol. Maar ook pesterijen in het verleden kunnen eraan bijdragen dat persoonlijkheidsstoornissen ontstaan.

Het spreekt dan ook voor zich dat, aangezien er geen eenduidige oorzaak is, er ook geen eenduidige behandeling is voor een persoonlijkheidsstoornis. De klachten en symptomen zoals weinig zelfvertrouwen en verschillende soorten angsten worden getracht te behandelen. Men wil in dat geval zorgen dat de patiënt zelfverzekerder en onafhankelijker wordt. Als het om een ernstigere vorm van persoonlijkheidsstoornis gaat, dan kan het zijn dat er psychotherapie aan te pas met komen. Deze behandeling gaat dan gedurende een langere periode, en bestaat uit meerdere zittingen.

Daarnaast kunnen ook nog medicijnen worden gebruikt, die een betere uitwerking op de gemoedstoestand van mensen hebben, zoals bijvoorbeeld antidepressiva. Als er gekozen wordt voor de juiste behandeling is het mogelijk dat de patiënt in de loop der jaren minder last gaat hebben van de stoornis, en dus ook minder klachten heeft.



Wellicht ook interessant....