Mediblog

Diabetes type 2

Wat is type 2 diabetes?

Diabetes type 2 is een ziekte die men kan oplopen als het lichaam onvoldoende insuline produceert of als iemand aan insuline weerstand lijdt. Insuline weerstand betekent dat de insuline van een persoon niet goed werkt. Anders dan diabetes type 1 is diabetes type 2 geen auto-immuunziekte. Een ander verschil tussen diabetes type 2 en diabetes type 1 is het feit dat diabetes type 2 meestal op latere leeftijd ontwikkelt dan diabetes type 1. Deze vorm van diabetes werd vroeger ook wel ouderdomsdiabetes genoemd.

Tegenwoordig komt diabetes type 2 ook bij jongere mensen voor. De meeste mensen met diabetes hebben type 2. Mensen die lijden aan diabetes type 2 kunnen de ziekte reeds een lange tijd hebben, voordat duidelijk wordt dat ze aan de vorm van diabetes lijden. Vaak komt men erachter dat iemand lijdt aan diabetes type 2, nadat hij in het ziekenhuis is opgenomen nadat hij bijvoorbeeld een hartaanval heeft gehad.

Oorzaken diabetes type 2

Diabetes type 2 ontwikkelt vaak bij mensen die overgewicht hebben, een hoge bloeddruk hebben en hoog cholesterol.  Andere oorzaken kunnen zijn dat familie last heeft van diabetes type 2, aangezien ook erfelijke aspecten een rol kunnen spelen. Ook als iemand een hartaanval of een beroerte heeft gehad, is ere en kans dat dit voor diabetes type 2 zal zorgen. Verder hebben vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad een groter risico om diabetes 2 op te lopen. Het zelfde geldt voor vrouwen die zijn bevallen van een grote baby (4000 gram of zwaarder). Een laatste mogelijke oorzaak kan zijn dat iemand geestelijke problemen heeft. In sommige gevallen ontwikkelt een dergelijke persoon diabetes type 2.

Is het iemands eigen schuld dat hij of zij diabetes type 2 oploopt?

Er zijn mensen die geloven dat het iemands eigen schuld is als hij of zij diabetes type 2 oploopt. Dit komt vooral door het feit date en hoge bloeddruk, overgewicht en een hoog cholesterol tot de ziekte kunnen leiden. Men moet echter realiseren dat ook mensen die niet lijden aan overgewicht bijvoorbeeld diabetes type 2 kunnen oplopen. En, zoals hierboven is aangegeven kan bijvoorbeeld iemand die een hartaanval heeft gehad diabetes type 2 oplopen. De medische wetenschap weet nog steeds niet alle mogelijke oorzaken van diabetes type 2. Erfelijkheid, overgewicht en niet genoeg beweging kunnen wel de kans dat iemand diabetes type 2 krijgt verhogen.

Symptomen van alle soorten diabetes

De volgende symptomen kunnen bij alle soorten diabetes voorkomen:

 • Veel dorst hebben
 • Veel honger hebben
 • Vaak moeten plassen
 • Moe zijn
 • Gewichtsverlies
 • Verlies van spiermassa

Diabetes type 2 symptomen

Wat zijn de symptomen die een indicatie geven dat iemand lijdt aan diabetes type 2? Diabetes type 2 kan de volgende symptomen veroorzaken:

 • Te veel glucose in het bloed
 • Te weinig glucose in het bloed, waardoor cellen te weinig glucose krijgen voor groei en energie
 • Het duurt langer voordat wondjes genezen
 • Jeuk rond de genitaliën
 • Troebel zicht, omdat het oog erg droog wordt

Meer informatie over symptomen diabetes

Zoekt u andere informatie over symptomen van diabetes, bijvoorbeeld over symptomen van diabetes in het algemeen, over diabetes type 1 of zwangerschapsdiabetes? Dan kunt u voor de symptomen van diabetes in het algemeen hier terecht, voor informatie over symptomen van diabetes 2 hier en voor informatie over zwangerschapsdiabetes hier terecht.

Wellicht ook interessant....