Mediblog

Symptomen manisch depressief

Wat is een manische depressie?

Manische depressie heet ook wel bipolaire stoornis. En bij een dergelijke stoornis heeft men te kampen met de ontregeling van de stemming. Bipolair betekent tweepolig. Dat houdt in dat je stemming afwisselend ontregeld raakt naar onder en naar boven. Met andere woorden, de ene keer ben je stil en somber. De andere keer ben je druk en schijnbaar blij. Dit patroon wordt over het algemeen pas op den duur zichtbaar wanneer je al een of meerdere periodes van manie en depressie hebt doorlopen.

Depressie?

Een manische depressie komt vele malen minder voor dan een ‘normale’ depressie. Ongeveer 1% van de volwassenen in Nederland is manisch depressief. Het is dus niet een heel zeldzaam verschijnsel. Zowel mannen als vrouwen kunnen manisch depressief zijn.

Verschijnselen manisch depressief

Welke verschijnselen spelen bij een manische depressie? Bij deze vorm van depressie kan de stemming van de patiënt van het ene moment in het andere omslaan van zeer neerslachtig naar zeer actief, of van zeer daadkrachtig en uitgelaten naar zeer teruggetrokken en inactief. Het effect van deze vorm van depressie kan grote gevolgen hebben voor de persoon, maar zeer zeker ook voor zijn omgeving. Vaak is opname in een psychiatrisch centrum wel nodig. Manische depressiviteit is gelukkig wel goed te behandelen, waarbij vooral medicijnen een belangrijke rol spelen. Het is erg belangrijk dat bij een manische depressie de motivatie van zowel de patiënt als zijn of haar omgeving deze vorm accepteren en  leren om te gaan met de stemmingsverandering en leren te herkennen wanneer een dergelijke verandering optreed in een vroeg stadium.

Symptomen en klachten manisch depressief

Wat zijn de symptomen en klachten van een manische depressie? Hieronder een opsomming van symptomen en klachten die je kan tegen komen bij iemand die manisch depressief is:

 • Je hebt een sombere, terneergeslagen stemming die over een periode van twee weken niet weg gaat.
 • Je kunt niet meer genieten van bepaalde dingen of geen plezier meer beleven.
 • Je bent constant moe, je hebt geen energie en je hebt het idee dat alles heel veel moeite kost.
 • Je denkt veel trager dan normaal. Ook bewegen en reageren gaat erg langzaam.
 • Je hebt slaapproblemen. Je slaapt laat en bent erg vroeg wakker of je hebt juist een overmatige drang om te slapen.
 • Je hebt problemen met eten. Met andere woorden je hebt er helemaal geen zin in of juist een overmatige drang om veel te eten.
 • Je bent snel geïrriteerd.
 • Je hebt moeite om je te concentreren.
 • Je bent besluiteloos.
 • Je bent erg negatief tegenover jezelf, over anderen en je hebt een negatief beeld van de toekomst.
 • Je hebt een doodswens of gedachten over de dood.

Wanneer je jezelf of iemand anders in deze symptomen herkent dan is het verstandig om met een psycholoog te gaan praten.

Wellicht ook interessant....